Jos van de Ven, tragisch leven in de brouwerij
Jos van de Ven, ‘d’n Brouwer’, deftige man, bierbrouwer én burgemeester. Achter Jos schuilt een chique familie, maar ook een erg tragische. In ons magazine #2 ‘Zeeland in verleden en heden‘ duikt Willem van den Elzen in de familiegeschiedenis van familie Van de Ven. Op deze pagina meer achtergrondinformatie van Jos en zijn familie.
Ouderlijk gezin
Josephus Petrus Franciscus van de Ven, wordt geboren in Son op 28 augustus 1872 als zoon van bierbrouwer Adrianus van de Ven en Johanna Dorothea van Kilsdonk.
Zijn vader was de jongste zoon van een burgemeester en zijn moeder kwam uit Zeeland. Ze was de jongste dochter van bierbrouwer en burgemeester Peter Joseph van Kilsdonk.
Het ouderlijk gezin telt tien kinderen, waarvan er slechts twee volwassen worden. Zijn moeder overlijdt in 1897, waarop vader Adrianus hertrouwt met Maria Elisabeth Borghouts. Uit dat huwelijk komt nog een halfzus Dora van de Ven.
Portretten van Jet Wijnen en Jos van de Ven van circa 1900.
Opleiding
Jos van de Ven ging eerst van 1885 tot 1889 naar kostschool de Ruwenberg in Sint Michielsgestel en op zijn 18e werd hij naar Zeeland gestuurd, waar hij in de leer ging bij zijn oom Gerardus van Kilsdonk. Gerardus was bierbouwer, maar ook burgemeester in Zeeland van 1872 tot 1897.
Gezin
Op 18 september 1900 trouwt Jos in Sint-Oedenrode met Henriette Antonia Francisca (Jet) Wijnen. Zij is geboren in Sint-Oedenrode op 16 oktober 1875, als dochter van Joseph Wijnen en Maria Anna Hendrika van der Grinten.
Naar de grafzerk van Jos van der Ven en Henriëtte Wijnen >
Bij de zilveren bruiloft in 1925 laat het echtpaar van de Ven een bronzen klok gieten bij Petit en Fritsen. Die komt in de kerk te hangen bij de uitgang van de sacristie.
Het gezin krijgt 8 kinderen, waarvan er drie worden aangegeven als doodgeboren. Twee overlijden er op kinderleeftijd. De enige overgebleven dochter Dorothee komt op haar 21ste om het leven bij een verkeersongeval in Nijmegen. Er blijven twee zoons over, Jos junior (grafzerk) en Arie.
Arie, Dorothee en Jos van de Ven
Politiek
Al op zijn 27e wordt Jos lid van de gemeenteraad in Zeeland. Op 22 juli 1899 wordt hij daarin benoemd. Als in 1908 wethouder Cornelis van den Berg ernstig ziek wordt, treedt Jos op als waarnemend wethouder. Na de verkiezingen in 1911 wordt Jos gekozen tot wethouder en dat blijft hij tot aan 1923. Dan wordt Jos weer even raadslid.
Op 13 juli 1932 wordt Jos benoemd tot burgemeester in Zeeland als opvolger van de overleden Jan Doedens en hij blijft dat tot 1938.
Intussen is Jos ook op provinciaal niveau actief. Hij is lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant.
Huisvesting
Jos komt in 1890 naar Zeeland en gaat dan inwonen bij zijn oom Gerard van Kilsdonk op Kerkstraat B 139 (Kerkstraat 64). Hij laat voor zichzelf een huis bouwen op Kerkstraat 67 en gaat daar wonen na zijn huwelijk in september 1900.
Op 4 december 1903 vertrekt hij weer terug naar Kerkstraat B 136 (Kerkstraat 64). Rond 1909 wordt dat oude huis gesloopt en er komt een prachtig herenhuis voor in de plaats.
De binnenplaats van de bierbrouwerij. Het bier werd toen vooral verkocht in kleine vaatjes en rondgebracht met paard en wagen. Foto rond 1900-1910.
Brouwerij
De familie van Kilsdonk had al een brouwerij in Zeeland sinds eeuwen, met de naam Roode Leeuw. Maar eind 1800 waren er geen nakomelingen meer met de naam van Kilsdonk die het bedrijf konden overnemen. Jos van de Ven was een neef van de laatste eigenaren en hij nam de zaak over. Ze werden bekend in de regio met het Faro-bier, waar Jos het geheime recept van bezat. In de jaren dertig ging de brouwerij, zoals bijna alle dorpsbrouwerijen, achteruit en ze verloren de slag met de grote brouwerijen. Nog even kon de familie haar levenspatroon voortzetten door het verkopen van het onroerend goed. Maar daarna was het afgelopen met de laatste Zeelandse brouwerij.
Het gezin van de Ven maakt grote reizen door Europa. Hier vertrekken ze met enkele familieleden naar Lourdes. Jos van de Ven staat helemaal rechts.