Archeologie: Een landweer in Zeeland
Vanwege de uitbreiding van het industrieterrein op Voederheil is in november 2012 archeologisch onderzoek verricht door RAAP Archeologisch Adviesbureau. Leden van de werkgroep Archeologie van Heemkundekring Zeeland mochten daarbij helpen. De uitkomsten waren zeer bijzonder. De oudste resten bestonden uit een greppel uit de 13eof vroeg 14eeeuw. Vlakbij lag een erf met een gebouw en een hekwerk uit de 14eof 15eeeuw. Dat betekent dat hier een boerderijtje stond in de tijd dat de eerste kapel van Zeeland werd gebouwd in 1376.
Impressie van de struikelkuilen van de landweer.
Verder werden sporen van een landweer gevonden. Dat is een verdedigingssysteem om het dorp te beschermen tegen invallen van buitenaf. Daarbij werd een aarden wal aangelegd geflankeerd door greppels. Aan de buitenzijde waren duizenden gaten in de grond gegraven. Dat waren struikelkuilen, bedoeld om het voor ruiters te paard moeilijker te maken om dichtbij de wal te komen.
Vermoedelijk is de landweer aangelegd in de jaren 1386-1390 om zich te beschermen tegen aanvallen vanuit Gelderland.
Later verloor de wal zijn militaire functie en er kwamen op diverse plaatsen gaten in de landweer om de inwoners doorgang te verlenen. Het werd een soort houtwal als afgrenzing van het dorp. Binnen de wal werd de grond in cultuur gebracht en verkaveld. Daarbuiten bleef het “woeste” grond.
De landweer volgt ongeveer de Middenpeelweg. Ook onder het oude pand van Van Tienen Koffie op Voederheil 6a zijn sporen van deze landweer gevonden.
Van alle bevindingen en vondsten is in 2013 een uitgebreide rapportage gemaakt inclusief de geschiedenis van het gebied en de vondsten. Bekijk de rapportage ‘Grenzen overschreden. Een landweer en een erf uit de late Middeleeuwen in Zeeland’ (126 pagina’s, PDF bestand 29 Mb) >
Overzicht van de sporen van het gebouw en de aanbouw.
Bezoekers tijdens de open dag van de opgraving.
Aardewerk gevonden bij Voederheil
Lees ook het artikel over de opgravingen op het Morgenzon-terrein >