Gilde Sint-Jacobus, 50 jaar na de heropleving
Bijna tien jaar lang was er nodig om gilde Sint-Jacobus te laten herleven. Het gilde is in 1475 opgericht, maar leidde sinds het eind van de 19eeeuw een slapend bestaan. Totdat in 1961 een aantal mensen, onder wie de nog levende gildebroeders de koppen bij elkaar staken. Er zijn veel gesprekken gevoerd, vooral ook over het bewaren van het gildezilver en andere bezittingen. In ons magazine #3 ‘Zeeland in verleden en heden’ neemt Tjeu van Ras je mee door de 10 jaren van tot heropleving (1961 tot 1971).
Op deze pagina meer achtergrondinformatie over die heropleving.
In 1971 was het zover: gilde Sint-Jacobus kon zich weer presenteren. Helemaal compleet met in totaal zo’n 50 leden. Waar het in de gesprekken van 1961 over ging kreeg in 2015 een triest vervolg: bij een inbraak werd al het gildezilver, soms eeuwenoud, gestolen en nooit meer teruggevonden. Gelukkig was dit kostbare bezit op foto vastgelegd in een fotoboek dat de gilde heeft gegeven. We kunnen het alsnog bewonderen.
Minder goed liep het af met het papieren archief van het gilde. Bij een brand in 1944 ging alles verloren. Er is niets van over en daarom zijn de verslagen van net na de oorlog en van 1961 zo waardevol, omdat daar de toen nog levende gildebroeders hun inbreng hadden.
Bekijk het verslag uit 1961, inclusief oude briefwisselingen (24 pagina’s, PDF bestand, 9 Mb) >
Drie gildebroeders – Henk Bongers, Wim Jans en Jan Strik (vlnr)- hebben al die 50 jaar deel uitgemaakt van het gilde. Ze zijn in het jubileumjaar 2021 gehuldigd, op bescheiden schaal want de corona-pandemie maakt bijeenkomsten on mogelijk.
Vilna: Henk Bongers, Wim Jans en Jan Strik
De verwachting is dat van de 200 gildes in Brabant er over tien jaar nog zo’n 100 over zijn. De huidige hoofdman Cor van Loy is er van overtuigd dat Sint Jacobus daar bij hoort, zo liet hij in een kranteninterview weten. Zijn vereniging blijft proberen de jeugd te interesseren voor een lidmaatschap. “Dat valt niet mee, de maatschappij is zo individualistisch geworden. Rondlopen in gilde-uniformen is verre van populair bij de jeugd,” zo verklaarde Van Loy. Hij en zijn bestuur richten zich op de dertigers en de veertigers. “Van hen zijn er in hun jeugd nogal wat bij het gilde geweest. We proberen hen er weer warm voor te maken.”