ANBI
Officiele naam: Heemkundekring Zeeland
KVK-nummer: 40216367
RSIN-nummer: 005341450
Postadres secretariaat: Korte Dijk 5, 5411 BH Zeeland
Telefoonnummer secretariaat: 06-44378506
Bezoekadres Heemhuis: Kleine Graspeel 3b, 5411 LA Zeeland
Doelstelling zoals vermeld in de statuten:
- de praktische en theoretische heemkunde te beoefenen en te bevorderen, in het bijzonder in haar werkgebied en wel door het verzamelen, documenteren en doorgeven van kennis over haar werkgebied, ontleend aan geschiedenis, archeologie, volkskunde, taalkunde, dialectologie, naamkunde en genealogie, biologie en ecologie, alles in de ruimste zin van het woord.
- in brede kring belangstelling te wekken voor de eigen streek en zijn bewoners, vroeger, nu en voor de toekomst.
- het ijveren voor het verzamelen, documenteren, behouden en beschermen van het erfgoed van haar werkgebied, zoals:
- cultuurhistorisch belangwekkende gebouwen, groenstructuren, landschappen en natuur, inclusief het archeologisch bodemarchief.
- collecties van museale en andere voorwerpen en van informatief erfgoed (in de vorm van archieven, bibliotheken en collecties van foto-, film- en geluidsopnamen);
- mondelinge tradities en uitingen, podiumkunsten, sociale gewoonten en gebruiken, rituelen en feestelijke gebeurtenissen, volkscultuur, kennis van de praktijken rond de natuur, traditionele ambachten, alsmede (on)geschreven geschiedenis.
- het streven naar het behoud en de bescherming van waardevolle monumentale en cultuurhistorisch waardevolle panden, objecten en dorpsgezichten, waaronder het streven naar aanwijzing van panden en objecten tot rijksmonument dan wel gemeentelijk monument, beeldbepalend of beeldondersteunend pand of ensembles van monumentale en cultuurhistorisch waardevolle panden, objecten en gebieden tot (rijks)monument dan wel gemeentelijk dorpsgezicht;
- het onderzoeken, bestuderen en veiligstellen van heemkundig belangrijke terreinen, onroerende en roerende zaken, goederen en/of voorwerpen en oudheidkundige gegevens in haar werkgebied, alsmede het vastleggen van onderzoekingen en studies door middel van publicaties, hetzij zelfstandig, hetzij in samenwerking met andere groeperingen of instanties, alsmede het deelnemen aan activiteiten van andere verenigingen, welke met vorenstaand doel verband houden of daartoe van belang zijn, alles in de ruimste zin des woords;
- met stichtingen en/of instituties die zich het beheer van collecties ten doel stellen, bindende afspraken te maken inzake de vrije toegankelijkheid tot deze collecties;
- het behartigen van de heemkundebelangen bij het gemeentebestuur en andere (overheids-)besturen;
en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:
- het bevorderen van de belangstelling voor het eigene in haar werkgebied en haar omgeving en het bevorderen en begeleiden van de praktische en theoretische heemkundebeoefening, in het bijzonder in haar werkgebied.
- het organiseren van voordrachten en excursies en het instellen of doen instellen van algemene onderzoekingen;
- het organiseren van aan heemkunde en geschiedenis gerelateerde evenementen, zoals filmvoorstellingen en exposities en van voorlichting op heemkundig gebied;
- het geven van adviezen op heemkundig gebied aan bestuursorganen, rechtspersonen en particulieren, zo mogelijk tevens door deelname aan commissies;
- het door middel van heemkundig materiaal en rondleidingen ondersteunen van onderwijsinstellingen;
- overigens al datgene te doen of te laten verrichten wat naar het oordeel van haar leden, in verband met voormelde doelomschrijving, noodzakelijk, nuttig of gewenst is.
Hoofdlijnen beleidsplan 2019-2023
Samenvatting van de plannen voor de komende 5 jaar
- Collectie voorwerpen wordt geordend, genummerd, gefotografeerd en opgeslagen in het zoeksysteem en toegankelijk gemaakt via internet.
- Er komt een aparte extra opslagruimte voor het Archief op de begane grond.
- Bekijken of een eigen periodiek mogelijk is. (onderscheid maken tussen ledennieuws en historische stukjes over Zeeland)
- Maandblad ut Rookelijzer digitaliseren (afronden in 2019)
- Krantenarchief uitbreiden met de periode van voor 1970
- Het krantenarchief wordt gescand om het zoeken naar artikelen mogelijk te maken
- Foto- en diacollectie vakkundig opbergen, digitaliseren en beschrijven
- Jaarlijks twee grote tentoonstellingen organiseren rond Pasen en Kerst
- Jaarlijks een excursie organiseren naar lokale of regionale instantie
- De werkgroep Wandelingen ontwikkelt jaarlijks een nieuwe wandeling
- De werkgroep Wandelingen organiseert jaarlijks minstens 2 publiekswandelingen
- Jaarlijks een quiz organiseren voor de eigen leden
- Jaarlijks minimaal een externe spreker vrager voor een presentatie
- Collectie bidprentjes en ander familiedrukwerk meer compleet maken (continu)
- Beschrijving fotocollectie Keeris verder afmaken
- Gebruik website bevorderen door meer informatie over onze collecties (continu)
- Jaarlijks een filmavond organiseren voor het publiek (en leden)
- Jaarlijks dit beleidsplan evalueren en zo nodig aanpassen
- Maandelijks in de wintermaanden een liederentafel organiseren
- Jaarlijks een busexcursie organiseren samen met Schaijk-Reek.
Bestuurssamenstelling:
Voorzitter: Gerard Selten
Secretaris: Piet Huvenaars
Penningmeester: Peter Poorts
Lid: Frans Vlemmings
Lid: Ad Daverveld
Lid: Theo Verstegen
Lid: Anne-Marie vd Broek – Ottens
De vereniging werkt uitsluitend met vrijwilligers. Er zijn geen betaalde functies.
Jaarverslag 2020
Inleiding:
Dit jaar is totaal anders gelopen dan iedereen had verwacht. Vanaf begin maart ondervinden ook wij de gevolgen van een wereldwijde uitbraak van het Covid-19 virus. Alle activiteiten worden daarna afgelast. Hieronder kunt u lezen wat er op heemkundig gebied toch nog plaats heeft gevonden.
Organisatie en leden:
In het begin van 2020 hebben we 145 leden. Op 31 december 2020 staat de teller op 176. In december is dat aantal nog flink opgelopen door de uitgave van het eerste magazine. De samenstelling van het bestuur is in 2020 onveranderd. De Jaarvergadering is uitgesteld zodat er formeel geen bestuurswisseling is geweest. Annemarie van den Broek – Ottens en Piet Huvenaars waren volgens rooster aftredend en zij hebben zich beiden herkiesbaar gesteld. De kascommissie bestaande uit Henk Roeffen en Jos van Ras zullen in 2021 de kas over 2019 en 2020 controleren. In 2020 overleden er vijf van onze leden: Geertje van Loy; Jan van Boekel; Jan van Dongen (Vlemke) en Jan van Dongen (bus) overlijden tijdens de eerste Corona-golf; Jan van der Wijst.
Bijeenkomsten:
Het heemhuis is wekelijks geopend op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Daarnaast is het archief geopend op iedere maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Maar dit jaar is het heemhuis vanaf 16 maart gesloten voor publiek. De heemtuin is wel altijd toegankelijk gebleven. Het bestuur vergadert 6 keer. De rest van de vergaderingen is afgelast. De regiovergaderingen van Brabants Heem, regio Maasland, konden niet doorgaan.
Wat gebeurde er wel:
- Heemkundekring Zeeland en Foto- en Filmclub Objectief werken in de winter van 2019-2020 samen bij het maken van foto-presentaties. Wij leveren de achtergrondinformatie bij de getoonde beelden. De besturen maken afspraken om vaker te gaan samenwerken, waar dat kan.
- Op 27 januari hebben we onze jaarlijkse fotokwis voor leden. Anne-Marie van den Broek presenteert een actueel thema: onverharde paden en wegen in Zeeland. Peter Poorts heeft tijdens het wandelen het beste opgelet en hij wordt de winnaar van deze quiz.
- Het bestuur heeft bij de gemeente Landerd een verzoek ingediend tot aankoop van de ondergrond van ons Heemhuis. Die grond is nu van de gemeente en wij hebben een recht van opstal. Het gebouw is wel eigendom van de vereniging. De gemeente wil de grond op dit moment echter niet verkopen.
- Op 2 maart geeft Ton Cruijsen een presentatie over zijn leven: Tussen twee kloosters. Circa 50 bezoekers komen luisteren. Later zal blijken dat dit de laatste publieks-activiteit van dit jaar is.
- Op 16 maart gaat het Heemhuis op slot. De tentoonstelling voor Pasen blijft onafgemaakt liggen.
- Op 10 augustus was het exact 95 jaar geleden dat delen van Zeeland werden verwoest door een flinke windhoos. Piet van Gerwen zou hierover een presentatie houden in het heemhuis. In samenwerking met Landerd-TV is de presentatie precies op 10 augustus uitgezonden op de lokale omroep. Ook Omroep Mill liet dezelfde presentatie zien en het leverde nog een artikel op in het Brabants Dagblad.
- De werkgroep Kerkhof haalde ook de krant met hun project om oude grafzerken te bewaren voor de toekomst en het plan om ze te voorzien van informatie via een QR-code.
- In september verschijnt de eerste maandelijkse Nieuwsbrief. Op die manier hoopt het bestuur toch regelmatig contact met de leden te kunnen houden; zeker nu bijeenkomsten nog steeds niet mogelijk zijn.
- De gemeente Landerd vraagt onze hulp bij het kiezen van een nieuwe straatnaam in het uitbreidingsplan achter Langenboomseweg 43. Ons advies: Egbert Dekkershof wordt overgenomen.
- Op 27 november krijgen we goed bericht van het Prins Bernard Cultuurfonds. Het bestuur heeft een subsidieaanvraag ingediend voor de bouw van een nieuwe website en die is beloond met een bedrag tot een maximum van 5000 euro. De website moet wel binnen korte tijd gerealiseerd zijn.
- De actie Rabobank Club Support is ook dit jaar weer een succes. We krijgen een bedrag van ruim 1521 euro. Dat bedrag wordt onder andere gebruikt voor de restauratie van het oude tuinhek van de pastorie.
- Tijdens het opruimen van het Archief blijken we veel boeken dubbel te hebben. We besluiten om deze boeken voor een zacht prijsje te gaan verkopen aan de leden en andere liefhebbers. Ze worden uitgestald in de lege tentoonstellingsruimte. Maar ja, Corona….
- Op 16 december komt burgemeester Bakerman naar het heemhuis om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen van ons heemkundig magazine: Zeeland, in verleden en heden. Landerd-TV maakt opnamen. Het gaat drie keer per jaar verschijnen. Het levert binnen twee weken al ruim 20 nieuwe leden op.
Werkgroepen
Heemtuin
Dit jaar is opnieuw droog en heet verlopen. De werkgroep denkt na over een compleet andere invulling van de tuin, met meer eenjarige planten. Veel vaste planten overleven het nu niet.
Tentoonstellingen
In januari zijn er vier nieuwe werkgroepleden bijgekomen. Een welkome uitbreiding. De thema’s voor de tentoonstellingen voor de komende twee jaren worden vastgesteld. Voorbereidingen worden getroffen voor de Paastentoonstelling, maar die gaat niet door.
Wandelwerkgroep
De wandeling op Brand en Groesplak is klaar voor de presentatie aan de leden.
Liederentafel
De bijeenkomsten zijn sinds maart afgelast.
Archivering
In februari krijgt de werkgroep de beschikking over een nieuwe archiefruimte beneden. Jaarlijks wordt een van de oude PC’s vervangen. De Rookelijzers zijn nagekeken op ontbrekende pagina’s. Gelukkig kan veel archiefwerk ook thuis verricht worden. Verder is goed gebruik gemaakt van de tijd door grote opruiming te houden. Zichtbaar via onze website: Bidprentjes: 5358. Foto’s: 5228.
Scholen
Er zijn geen scholen op bezoek geweest. Wel is materiaal uitgeleend aan de Vlasgaard.
Onderhoud
Begin 2020 is een flinke klus geklaard. De tentoonstellingsruimte is onderhanden genomen. Er ligt nu een nieuwe geïsoleerde vloer in. Aan de voorkant is ruimte gebruikt voor het Archief, en aan de achterkant zijn er meters vloeroppervlak bijgekomen; dus de vorm van de ruimte is veranderd. In het magazijn is flink opgeruimd om kapotte of versleten objecten weg te doen.
Archeologie: Dit jaar zijn er geen nieuwe opgravingen geweest.
Kerkhof: Er zijn nu ruim 20 grafzerken in beheer. Deze grafzerken zijn herkenbaar aan een RVS plaatje met het logo van de vereniging.
Compostella.
De werkgroep ligt stil door de sluiting van de verzorgingshuizen.
Activiteitenplan Heemkundekring Zeeland 2021
De heemkundekring ziet voor zichzelf als belangrijkste taak het stimuleren van de belangstelling voor de eigen woonplaats en de directe omgeving, alsmede bijdragen tot het bewaren van de Zeelandse identiteit. Vooral het volksleven, lokale gebruiken, oude ambachten, speciaal in de context van de plaatselijke economie, belangrijke gebeurtenissen in het recente en minder recente verleden, doch ook kennis over de Zeelanders zelf, krijgen hierbij alle aandacht.
Deze doelstelling zal gerealiseerd worden door het bewaren, conserveren en presenteren van voorwerpen, die voor deze aspecten van het volksleven of ambachten typerend zijn, door het vragen van aandacht voor de historische waardebepaling van karakteristieke gebouwen, of dorpsaanzichten, door het bijeenbrengen van kennis over de lokale geschiedenis en over de rol die de voor deze geschiedenis van betekenis geweest zijnde families gespeeld hebben etc.
Concreet betekent dit dat in het activiteitenplan 2021 van de Heemkundekring de volgende punten aan de orde komen:
- Elk jaar, zo ook in 2021, worden er in het heemgebouw minimaal 2 tentoonstellingen gehouden, direct gebonden aan de bovenstaande doelstellingen. De onderwerpen voor 2021 zijn nog niet vastgesteld.
- We gaan in 2021 minimaal 2 lezingen of presentaties houden.
- In samenwerking met het parochiebestuur streven we naar het behoud van oude grafzerken op het kerkhof. Daarvoor is een aparte werkgroep in het leven geroepen.
- In samenwerking met Compostella organiseren we maandelijks een activiteit voor de bewoners van de Huiskamer en de overige bewoners.
- In samenwerking met SJB neemt de heemkundekring een deel van de organisatie van de Zeelandse Jeugdkwis voor zijn rekening.
- Onderhoud en verdere ombouw van de heemtuin.
- Door de samenwerking met de jeu de boules club ‘Le Sud’ de belangstelling voor oude volkssporten en gebruiken levend houden.
- Het houden van rondleidingen in het Heemhuis, waar, door voortdurende uitbreiding van ons cultuurbezit, maar ook door de restauratie van het reeds verworven bezit, een steeds rijkere collectie van oude gebruiksvoorwerpen e.d. te bekijken is. Jaarlijks organiseren we ook publiekswandelingen in Zeeland. We hebben intussen een route door de Kerkstraat Noord en Midden, een over Voederheil en Kreitsberg en een over het Oventje; Zevenhuis en Tooverkamp; en tenslotte de Trent.
- Door samenwerking met de scholen, de leerlingen vertrouwd maken met de oude voorwerpen en gebruiken, en daardoor respect bijbrengen voor wat voorgaande generaties gepresteerd hebben.
- De liederentafel waarin maandelijks oude en nieuwe liederen worden gezongen.
- De Heemkundekring blijft goede voortgang maken bij het archiveren van een grote hoeveelheid documentatie die de laatste jaren verzameld is. Het Heemhuis dient nu al als bron voor allerlei geschiedkundige activiteiten. We willen een vraagbaak zijn voor particulieren en instanties op het gebied van Zeelandse historie. Eind 2020 waren al ruim 5000 foto’s online.
- We hebben nu eigen collecties van bidprentjes (circa 5200) en rouwkaarten (ruim 800) van Zeelandse inwoners, maar ook van ander familiedrukwerk; We streven naar een zo compleet mogelijke verzameling door giften en ruilen met andere verzamelaars.
- De tentoonstellingen dragen bij tot de vorming van een uitgebreide fotodocumentatie. Het Heemhuis biedt ook mogelijkheden voor de amateurgenealoog om een begin te maken met het opstellen van zijn familiegeschiedenis. Van deze mogelijkheid wordt regelmatig gebruik gemaakt.
- Heemkundekring Zeeland geeft advies aan de gemeente Landerd als zij op zoek zijn naar nieuwe straatnamen.
- Heemkundekring Zeeland is vertegenwoordigd in gemeentelijke klankbordgroepen.
- Jaarlijks organiseren we een filmavond met beelden uit de historie van Zeeland.
- We geven onderdak aan de halfjaarlijkse vergadering van het Brabants Heem, regio Maasland en Cuijk.
- Heemkundekring Zeeland heeft achter de schermen een rol in de Zellandse Quiz door het maken van vragen over heemkundige onderwerpen.
Financieel jaarverslag 2020
Balans op 31 december 2020:
Activa Passiva
Gebouw (Woz-waarde) | 141.000,00 | Kapitaal | 201.000,00 |
Inventaris (verzekerde waarde) | 60.000,00 | Bouwreserve | 62.232,64 |
Vorderingen | 720,65 | Algemene reserve | 23.291,06 |
Kas | 682,80 | Schulden korte termijn | 423,01 |
Rekening Courant | 2.226,56 | ||
Spaarrekening | 82.000,00 | ||
balanstotaal | 286.946,71 | 286.946,71 |
Toelichting.
De Heemkundekring beschikt over een eigen heemhuis dat voor de WOZ-waarde op de balans staat. De inboedel is voor de verzekerde waarde op de balans gezet.
Omdat de grond waar het heemhuis op staat van de gemeente Landerd is, is er een recht van opstalconstructie. We reserveren jaarlijks een bedrag in een bouwreserve. Die moet voldoende groot worden om de herbouw van het heemhuis te kunnen financieren na afloop van de recht van opstalperiode.
Staat van baten en lasten 2020
Inkomsten: Uitgaven:
Contributies | 2.005,00 | Onderhoud heemhuis | 737,41 |
Subsidie gemeente Landerd | 4.672,56 | Recht van opstal | 25,00 |
Rabobank Clubkas Campagne | 1.521,12 | Verzekering heemhuis | 651,46 |
Ontvangen entree | 52,00 | Onroerende zaakbelasting | 1.071,86 |
Entree tentoonstellingen | -,– | Gas, water, elektra | 642,29 |
Vergoedingen bezoek | 50,00 | Kantoorbenodigdheden | 202,90 |
Verkoop en verhuur | 255,75 | Telefoon en internet | 541,13 |
Liederentafel | 320,20 | Abonnementen (oa Memorix) | 334,65 |
Opbrengst bar | 301,50 | Verenigingskosten | 5,00 |
Bezoek scholen | -,– | Werkgroep Onderhoud | -,– |
Giften | 50,00 | Werkgroep Archief | 35,96 |
Begeleide wandelingen | -,– | Werkgroep Tentoonstellingen | 2,69 |
Groene Loper voucher | 0 | Werkgroep Heemtuin | 268,49 |
Gebruik Heemhuis Le Sud | 400,00 | Werkgroep Wandelingen | -,– |
Rente | 8,20 | Excursie | -,– |
Kasverschil | -2,67 | Bankkosten | 158,68 |
Bar inkopen | 368,18 | ||
Muziek Liederentafel | 120,00 | ||
0 | |||
Toevoeging bouwreserve | 4.500,00 | ||
Totaal | 9.639,00 | 11.101,00 |