ANBI
Officiele naam: Heemkundekring Zeeland
KVK-nummer: 40216367
RSIN-nummer: 005341450
Postadres secretariaat: Korte Dijk 5, 5411 BH Zeeland
Telefoonnummer secretariaat: 06-44378506
Bezoekadres Heemhuis: Kleine Graspeel 3b, 5411 LA Zeeland
Doelstelling zoals vermeld in de statuten:
- de praktische en theoretische heemkunde te beoefenen en te bevorderen, in het bijzonder in haar werkgebied en wel door het verzamelen, documenteren en doorgeven van kennis over haar werkgebied, ontleend aan geschiedenis, archeologie, volkskunde, taalkunde, dialectologie, naamkunde en genealogie, biologie en ecologie, alles in de ruimste zin van het woord.
- in brede kring belangstelling te wekken voor de eigen streek en zijn bewoners, vroeger, nu en voor de toekomst.
- het ijveren voor het verzamelen, documenteren, behouden en beschermen van het erfgoed van haar werkgebied, zoals:
- cultuurhistorisch belangwekkende gebouwen, groenstructuren, landschappen en natuur, inclusief het archeologisch bodemarchief.
- collecties van museale en andere voorwerpen en van informatief erfgoed (in de vorm van archieven, bibliotheken en collecties van foto-, film- en geluidsopnamen);
- mondelinge tradities en uitingen, podiumkunsten, sociale gewoonten en gebruiken, rituelen en feestelijke gebeurtenissen, volkscultuur, kennis van de praktijken rond de natuur, traditionele ambachten, alsmede (on)geschreven geschiedenis.
- het streven naar het behoud en de bescherming van waardevolle monumentale en cultuurhistorisch waardevolle panden, objecten en dorpsgezichten, waaronder het streven naar aanwijzing van panden en objecten tot rijksmonument dan wel gemeentelijk monument, beeldbepalend of beeldondersteunend pand of ensembles van monumentale en cultuurhistorisch waardevolle panden, objecten en gebieden tot (rijks)monument dan wel gemeentelijk dorpsgezicht;
- het onderzoeken, bestuderen en veiligstellen van heemkundig belangrijke terreinen, onroerende en roerende zaken, goederen en/of voorwerpen en oudheidkundige gegevens in haar werkgebied, alsmede het vastleggen van onderzoekingen en studies door middel van publicaties, hetzij zelfstandig, hetzij in samenwerking met andere groeperingen of instanties, alsmede het deelnemen aan activiteiten van andere verenigingen, welke met vorenstaand doel verband houden of daartoe van belang zijn, alles in de ruimste zin des woords;
- met stichtingen en/of instituties die zich het beheer van collecties ten doel stellen, bindende afspraken te maken inzake de vrije toegankelijkheid tot deze collecties;
- het behartigen van de heemkundebelangen bij het gemeentebestuur en andere (overheids-)besturen;
en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:
- het bevorderen van de belangstelling voor het eigene in haar werkgebied en haar omgeving en het bevorderen en begeleiden van de praktische en theoretische heemkundebeoefening, in het bijzonder in haar werkgebied.
- het organiseren van voordrachten en excursies en het instellen of doen instellen van algemene onderzoekingen;
- het organiseren van aan heemkunde en geschiedenis gerelateerde evenementen, zoals filmvoorstellingen en exposities en van voorlichting op heemkundig gebied;
- het geven van adviezen op heemkundig gebied aan bestuursorganen, rechtspersonen en particulieren, zo mogelijk tevens door deelname aan commissies;
- het door middel van heemkundig materiaal en rondleidingen ondersteunen van onderwijsinstellingen;
- overigens al datgene te doen of te laten verrichten wat naar het oordeel van haar leden, in verband met voormelde doelomschrijving, noodzakelijk, nuttig of gewenst is.
Bestuurssamenstelling:
Voorzitter: Gerard Selten
Secretaris: Piet Huvenaars
Penningmeester: Arie van den Brand
Lid: Frans Vlemmings
Lid: Ad Daverveld
Lid: Theo Verstegen
Lid: Anne-Marie vd Broek – Ottens
De vereniging werkt uitsluitend met vrijwilligers. Er zijn geen betaalde functies.
JAARVERSLAG 2023
Organisatie en leden:
In het begin van 2023 telt de vereniging 303 leden. Op 31 december 2023 staat de teller op 352. Periodiek komen er na het verschijnen van een magazine weer enkele leden bij. Ook de tentoonstelling rond Kerstmis 2023 over gouden bruidsparen trok veel belangstelling en leverde meer dan 20 nieuwe leden op. In april 2023 waren Anne-Marie van den Broek en Piet Huvenaars aftredend en herkiesbaar. Ze werden allebei onder applaus herkozen. In 2023 overleden onze leden: Lies van Gerwen – Cornelissen; Harrie Verstraten; Tiny de Groot – Bongers; Piet Bongers (Kerkstraat); Tiny van Hout; Karien van der Loop – van den Elzen.
Bijeenkomsten:
Het heemhuis is wekelijks geopend op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Daarnaast is het archief en bibliotheek geopend op iedere maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur. De heemtuin is altijd toegankelijk.
Wat gebeurde er zoal in 2023:
- Wim van Rossum van Fotoclub Objectief Zeeland zorgt er periodiek voor dat er een nieuwe wissellijst te zien is in het heemhuis.
- Op 9 januari begonnen de TV-opnames van DTV voor het project: Grepen uit de geschiedenis van Maashorst. Heemkundekring Zeeland werkte mee aan het maken van drie documentaires.
- Op 23 januari gaf Huub van der Sanden uit Reek een uitgebreide lezing van de restauratie van de Middeleeuwse Zeelandse monstrans in museum Krona te Uden. Er waren 17 bezoekers.
- Op 27 februari was de jaarlijkse quiz voor leden, samengesteld door Anne-Marie van den Broek – Ottens. Deze keer gaat het over het Zeelands dialect. Twintig leden deden mee. Gerard Selten werd foutloos winnaar.
- Op 22 maart vergaderde regio 9 van Brabants Heem in het Heemhuis. De voorzitters van bijna alle heemkundekringen in deze regio komen samen. Er is een flinke ruilhandel in dubbele bidprentjes.
- Op 27 maart gaf Piet Huvenaars, samen met Piet van Gemert en Ad van der Rijt, een presentatie over waterlopen in Zeeland. Er kwamen 40 bezoekers op af.
- Op 1 april kwamen leden van de Stichting de Brabantse Boerderij met twee bussen naar Zeeland om oude boerderijen te bekijken. Gidsen van de werkgroep Wandelingen begeleidden de tocht.
- 10 april, Opening tentoonstelling: “Zwoegen in de kroegen” over café-sporten.
- Op 24 april werd de Jaarvergadering gehouden.
- Vanaf 6 mei begonnen de TV-uitzendingen van DTV.
- Op 16 mei organiseerde de Brabant Cloud een inloopmiddag in het heemhuis. 12 leden van omliggende heemkundekringen kwamen luisteren en vragen stellen.
- Op 18 juni had de werkgroep Archeologie een standje op de tentoonstelling 100 jaar grafveld Uden bij Natuurcentrum de Maashorst.
- 23 september: Samen met heemkundekring Schaijk/Reek organiseerden we een busexcursie naar het Archeon in Alphen aan de Rijn. Deze keer hadden we de bus niet helemaal vol. Slechts 38 mensen gingen mee op reis.
- Op 25 september is de eerste ledenbijeenkomst na de zomerstop. Er wordt verslag gedaan van de busreis. Er zijn 35 bezoekers.
- De opbrengst van de jaarlijkse clubactie van de Rabobank (4 oktober) levert deze keer € 1141 op. Er is een nieuwe waterpomp voor de heemtuin gekocht, omdat de tuin dreigt te verdrogen. De rest van het bedrag is beschikbaar voor andere uitgaven van de club.
- Bouwbedrijf Cornelissen schenkt 3 elektrische kachels om uit te proberen. Die worden dankbaar gebruikt in de huiskamer en in het Archief.
- Op 23 oktober bouwen we een kleine tentoonstelling op in Haren bij Megen. De Heemkundekring Haren geeft omliggende heemkundekringen de gelegenheid om zich te presenteren. Zeeland is daar eentje van. De tentoonstelling blijft een half jaar lang staan.
- Op 23 oktober geeft Hanneke van Alphen uit Uden een lezing over archeologie in Uden. Daarna geeft Piet Huvenaars een overzicht wat er in Zeeland voor archeologisch onderzoek is gedaan. Dit trok 30 bezoekers.
- 27 november: Henk Verstegen en Coos van Ras vertonen oude films op de Nostalgische Filmavond. Er kwamen 55 bezoekers op af.
- Fotoclub Objectief Zeeland houdt maandelijks filmavonden in het Dorpshuis. Daar zit ook altijd een diaserie in in een nieuw jasje. Piet Huvenaars maakt daarvoor de teksten en spreekt ze in; Antoon van Dongen zorgt voor de geluidstechniek. Een mooie samenwerking.
- 26 december: De jaarlijkse Kersttentoonstelling gaat over Gouden en Diamanten echtparen. Er is veel belangstelling. Er komen 200 bezoekers.
- Wim van Haandel en Henk van Lith gaan door met het fotograferen van alle objecten in de collectie. Eind 2022 zaten er 939 foto’s in het bestand. Eind 2023 is dat: 1398.
- De maandelijkse Nieuwsbrief wordt per email naar de leden verstuurd en Piet Bongers (Burgerveld) zorgt voor de bezorging van een papieren exemplaar bij de leden zonder computer.
Jaarverslagen Werkgroepen
Werkgroep Wandelingen
* 5 maart
Publiekswandeling Nabbegat goed bezocht 45 deelnemers.
Daarbij een bezoek gebracht aan de schaapskooi van fam. Jans
Tevens de tocht helemaal aangepast aan de nieuwe situatie op het landgoed en omgeving
*22 mei
Wandeltocht voor de leden van onze vereniging.
We lopen voor de eerste keer de herziene tocht “Kerkstraat Noord”
De wandeling was erg goed ontvangen, nabespreking tijdens het koffiedrinken met de deelnemers in het heemhuis, tips en dergelijke zijn weer verwerkt in de map van de tocht
*8 oktober
Dit jaar geen publiekswandeltocht in het najaar maar een fietstocht: Rondje om Zeeland.
Het was een zeer geslaagde tocht, 55 deelnemers, veel complimenten.
*We hebben met de leden van de werkgroep uitgebreide informatie aangeleverd tbv de Beleid- en Beheervisie van de gemeente Maashorst, naar aanleiding van de nieuw op te stellen omgevingsvisie.
Aandachtspunten voor het komend jaar:
* er staan twee nieuwe tochten op het programma. Kerkstraat Midden en Kerkstraat Zuid. We hebben voor een van de twee de generale repetitie in mei. Alleen voor onze leden.
* Vinger aan de pols bij de Beleid en Beheervisie van de gemeente
* Proberen om zoveel mogelijk wandeltochten voor groepen en op aanvraag te krijgen, het animo van afgelopen jaar was magertjes.
Werkgroep Heemtuin
Reeds in februari zijn leden van onze werkgroep al begonnen met het zaaien van éénjarig pootgoed, wat vooral gebruikt wordt in de Heemtuin, maar ook in de bloembakken rondom het Heemhuis. Om een indruk te geven , er werden alleen al meer dan 350 afrikaantjes opgepot !! Los van vele honderden andere zaailingen. Steeds zichtbaarder worden de gevolgen van de klimaat verandering, met name verdroging , waarvoor er een nieuwe pomp is aangeschaft. Toch is ons streven deze minder te gebruiken , en de beplanting aan te passen.
Dit jaar hebben we bewust gekozen voor een meer natuurlijke aanplant, wat direct terug te zien was in het aantal bestuivende insecten , maar het was ook gewoon mooier.
De diverse leuke reacties van de vele bezoekers vertelden ons genoeg!
Door onze werkgroep wordt het bloemetje op tafel verzorgd maar o.a. ook;
Het maaien en aanplanten van de tredmolen.
Het schoonhouden en egaliseren van de inrit, de voortuin en de achterkant van het Heemkundegebouw.
Het knippen van álle hagen.
Het begeleiden van bezoekers op dinsdag of donderdag.
Begeleiden van de Heemtuinkids.
Assisteren van diverse werkgroepen met decoratie en hand- en spandiensten.
Alles onder het motto :
Wie de natuur goed doet, doet de mensen goed!
Werkgroep Dialect
In 2023 is de werkgroep weinig in beeld geweest. Er zijn geen vergaderingen belegd. Maar achter de schermen is wel hard gewerkt aan het project Schup en Schoefel.
Op 9 maart worden de laatste afleveringen van Schup en Schoefel ingesproken door Theo Verstegen en Piet Huvenaars. Hent van den Heuvel zorgt voor de opnametechniek.
Anne-Marie van den Broek-Ottens zorgt er in haar eentje voor dat alle afleveringen worden vertaald in het Nederlands. Het lukt net niet om alles in 2023 af te krijgen.
Begin 2024 zullen alle afleveringen op de website zichtbaar en hoorbaar worden.
Werkgroep Kerkhof
De werkgroep Kerkhof bestaat uit 7 leden, die in de zomermaanden op donderdagochtend, op het kerkhof van Zeeland een aantal grafmonumenten onderhoudt. In samenspraak met de parochie mogen de monumenten blijven liggen, zonder jaarlijkse onkosten.
In 2023 hebben de werkzaamheden op een laag pitje gestaan. Er zijn 30 grafzerken in beheer.
Werkgroep Compostella
Elke derde donderdag van de maand gaat de werkgroep (Betsie Cornelissen, Gerard Zegers en Betsie van den Elzen naar Compostella.
Wij proberen daar een mooie middag van te maken , met o.a. oude gebruiksvoorwerpen, oude foto’s, dia’s en filmpjes, als het even kan met muziek. De gasten van Compostella hebben er interesse in, en genieten er van. Meestal zijn er tussen de 20 tot 30 personen.
De thema’s in 2023:
- Winter in Zeeland en de 11 steden tocht van onze dorpsgenoten. Een mooie presentatie van Wim van Rossem.
- Vastenavond en de oude gebruiken.
- Lente, vogels en hun nesten.
- Oorlog en bevrijding (Vliegen en Vechten ).
- Wandelen naar heemhuis voor de tentoonstelling en heemtuin.
- Filmpjes over manden vlechten, en het boeren leven.
- Bijen houden. Imker Toon de Groot had een prachtige presentatie.
- De brandweer door Jos van den Broek, Leo van der Ven en Harrie van Dongen.
- De kanarie vogeltjes van alle tijden. Presentatie Chris van Hout.
- Champignons toen en nu. Presentatie van Gerrit Verstegen.
- Onze oude Kerststal in de kerk, Pastoor van de Laar met een kerstgroet. Gerard heeft een mooi verhaal voorgelezen.
Werkgroep Oud Schrift
Deze werkgroep bestaat uit leden van alle drie de heemkundekringen in de gemeente Maashorst. Vanuit Zeeland zijn er drie deelnemers. Uden levert 4 deelnemers en Schaijk/Reek nog eens 3. Het doel is om al doende van elkaar te leren om oude teksten te kunnen lezen en te begrijpen. De keuze is gevallen op teksten van voor 1811 uit het hele land van Ravenstein.
De bijeenkomsten zijn één keer per maand, afwisselend in de drie heemhuizen van Uden, Zeeland en Schaijk. Thuis mag ieder lid zoveel huiswerk maken als hij/zij leuk vindt.
In 2023 is een bron bewerkt van het Drostarchief. Nummer 825-106. De drossaard van het Land van Ravenstein was oppervoogd voor weduwen en wezen. Hij moest de boekhouding van de gewone voogden controleren en goedkeuren. Een mooie bron met veel rekeningen over het dagelijkse leven van onze voorouders.
De uitgeschreven teksten worden door het BHIC in Den Bosch gepubliceerd zodat iedereen thuis kennis kan nemen van het werk van deze werkgroep.
Werkgroep Archief
De werkgroep Archief telt 13 leden. Ze komen drie keer per week bijeen in het heemhuis; op maandagavond, woensdagochtend en woensdagmiddag. Daarnaast wordt ook thuis gewerkt. Er zijn diverse onderafdelingen:
Bibliotheek: Op de website is te zien welke boeken over Zeeland en omgeving er in bibliotheek aanwezig zijn. Dat zijn er 287. Die kunnen door de leden worden geleend, zodat ze thuis gelezen kunnen worden.
Kranten: In de bibliotheek staat ook een collectie krantenknipsels vanaf 1971. Jaarlijks wordt deze collectie aangevuld met de artikelen over Zeeland, verzameld door Huub Zegers.
Bidprentjes: Het aantal ingevoerde bidprentjes is eind 2022: 5568. Dat is eind 2023: 5650. De meeste bidprentjes hebben we ook dubbel. Die zijn gratis voor leden mee te nemen.
Rouwkaarten: Deze verzameling groeit gestaag. Ze zijn allemaal gescand, maar nog niet zichtbaar op de website.
Geboortekaartjes: Ook deze vorm van familiedrukwerk wordt verzameld.
Foto’s: De fotowerkgroep heeft eind 2022 bijna 15.000 foto’s ingevoerd. Daarvan zijn er 7.150 voor het publiek zichtbaar. Eind 2023 zijn dat er 17.500, waarvan er ruim 8500 op de website te zien zijn.
Geluidsopnamen: Antoon van Dongen heeft alle interviews met mensen die de stormramp hebben meegemaakt digitaal gemaakt. Ze komen in 2024 op de website.
Film: Dit jaar zijn weer vele videobanden en filmrolletjes digitaal gemaakt. In het verleden zijn alle films opgeslagen op DVD. Die zijn dit jaar allemaal overgezet naar MP-4 formaat, zodat ze op de website zichtbaar gemaakt kunnen worden. Een klus van Henk Verstegen en Coos van Ras.
Stambomen: Alle Zeelandse families zitten in de computer van de werkgroep Archief. Voor vragen over uw stamboom kunt u terecht op de gewone openingstijden van het heemhuis.
Werkgroep Redactie Magazine
De werkgroep is dit jaar onveranderd gebleven en bestaat uit 6 leden. Ze schrijven alle artikelen voor het magazine Zeeland in verleden en heden, dat iedere 4 maanden verschijnt. Ook de opmaak van het blad gebeurt in eigen beheer. Bewust is gekozen voor een papieren uitgave. In 2023 verschenen de nummer 8, 9 en 10.
Voor de bezorging zijn 12 leden actief, die zowel te voet als per fiets de bladen in Zeeland en in de buurgemeenten rondbrengen. Leden buiten Zeeland betalen jaarlijks een extra bedrag voor de verzendkosten.
Van veel onderwerpen valt meer te vertellen, dan er in het magazine past. Daarom plaatst de redactie deze informatie op de eigen website van de heemkundekring.
Werkgroep Onderhoud
Deze groep bestaat uit 10 personen. Zij verzorgen alle voorkomende werkzaamheden in het onderhoud van het gebouw. Ze zorgen voor het verzamelen en beheren van de collectie voorwerpen. Die worden momenteel allemaal gefotografeerd en genummerd. Doel is om de hele collectie zichtbaar te maken op de website. Verder ondersteunen ze de werkgroep Tentoonstellingen in de opbouw van een tentoonstelling. En door het beschikbaar stellen van voorwerpen die passen bij het thema van die tentoonstelling. Afgelopen jaar zijn de stationaire motors weer gebruiksklaar gemaakt.
Activiteitenplan Heemkundekring Zeeland 2024
De heemkundekring ziet voor zichzelf als belangrijkste taak het stimuleren van de belangstelling voor de eigen woonplaats en de directe omgeving, alsmede bijdragen tot het bewaren van de Zeelandse identiteit. Vooral het volksleven, lokale gebruiken, oude ambachten, speciaal in de context van de plaatselijke economie, belangrijke gebeurtenissen in het recente en minder recente verleden, doch ook kennis over de Zeelanders zelf, krijgen hierbij alle aandacht.
Deze doelstelling zal gerealiseerd worden door het bewaren, conserveren en presenteren van voorwerpen, die voor deze aspecten van het volksleven of ambachten typerend zijn, door het vragen van aandacht voor de historische waardebepaling van karakteristieke gebouwen, of dorpsaanzichten, door het bijeenbrengen van kennis over de lokale geschiedenis en over de rol die de voor deze geschiedenis van betekenis geweest zijnde families gespeeld hebben etc.
Concreet betekent dit dat in het activiteitenplan 2024 van de Heemkundekring de volgende punten aan de orde komen:
Elk jaar, zo ook in 2024, worden er in het heemgebouw minimaal 2 tentoonstellingen gehouden, direct gebonden aan de bovenstaande doelstellingen. De onderwerpen voor 2024 zijn : Verdwenen bedrijven (april); Verzamelingen en Hobbies (december).
We gaan in 2024 minimaal 2 lezingen of presentaties houden. In februari over het project Historische Geografie Brabant. En in oktober over de lokale omroep.
In samenwerking met het parochiebestuur streven we naar het behoud van oude grafzerken op het kerkhof. Daar houdt de werkgroep Kerkhof zich mee bezig. Aantal op eind 2023: 30 zerken.
In samenwerking met Zorgcentrum Compostella organiseren de Heemkundekring maandelijks een activiteit voor de bewoners van de Huiskamer en de overige bewoners.
In samenwerking met SJB neemt de heemkundekring een deel van de organisatie van de Zeelandse Jeugdkwis voor zijn rekening.
De eigen heemtuin wordt onderhouden en anders ingericht om de tuin beter bestand te maken tegen periodes van droogte.
Door de samenwerking met de jeu de boules club ‘Le Sud’ de belangstelling voor oude volkssporten en gebruiken levend houden.
Het houden van rondleidingen in het Heemhuis, waar, door voortdurende uitbreiding van ons cultuurbezit, maar ook door de restauratie van het reeds verworven bezit, een steeds rijkere collectie van oude gebruiksvoorwerpen e.d. te bekijken is. Jaarlijks organiseren we ook publiekswandelingen in Zeeland. We hebben intussen een route door de Kerkstraat Noord en Midden, een over Voederheil en Kreitsberg en een over het Oventje; Zevenhuis en Tooverkamp; de Trent en de Brand.
Door samenwerking met de scholen, de leerlingen vertrouwd maken met de oude voorwerpen en gebruiken, en daardoor respect bijbrengen voor wat voorgaande generaties gepresteerd hebben.
De liederentafel waarin maandelijks oude en nieuwe liederen worden gezongen.
De Heemkundekring blijft goede voortgang maken bij het archiveren van een grote hoeveelheid documentatie die de laatste jaren verzameld is. Het Heemhuis dient nu al als bron voor allerlei geschiedkundige activiteiten. We willen een vraagbaak zijn voor particulieren en instanties op het gebied van Zeelandse historie. Eind 2023 waren al 8900 foto’s online.
We hebben nu eigen collecties van bidprentjes (circa 5600) en rouwkaarten (ruim 800) van Zeelandse inwoners, maar ook van ander familiedrukwerk; We streven naar een zo compleet mogelijke verzameling door giften en ruilen met andere verzamelaars.
De tentoonstellingen dragen bij tot de vorming van een uitgebreide fotodocumentatie. Het Heemhuis biedt ook mogelijkheden voor de amateurgenealoog om een begin te maken met het opstellen van zijn familiegeschiedenis. Van deze mogelijkheid wordt regelmatig gebruik gemaakt.
Heemkundekring Zeeland geeft advies aan de gemeente Landerd als zij op zoek zijn naar nieuwe straatnamen en zit in een werkgroep voor de ontwikkeling van een eigen gemeentevlag.
Heemkundekring Zeeland is vertegenwoordigd in gemeentelijke klankbordgroepen.
Jaarlijks organiseren we een filmavond met beelden uit de historie van Zeeland.
We geven onderdak aan de halfjaarlijkse vergadering van het Brabants Heem, regio Maasland en Cuijk.
In 2024 start een nieuw project door deelname aan Historische Geografie Brabant. Doel is een digitale kaart van Zeeland te maken waar ieder perceel of gebouw te vinden is. Aangevuld met informatie en foto’s over dat gebouw.
Financieel jaarverslag 2023
Balans op 31 december 2023:
Activa | Passiva | ||
Gebouw (WOZ-waarde | 139.000 | Kapitaal | 199.000 |
Inventaris (verzekerde waarde) | 61.041 | Bouwreserve | 70.311 |
Nieuwe website | 756 | Algemene reserve | 24.144 |
Vorderingen | 3.657 | ||
Geldmiddelen | 95.200 | Schulden korte termijn | 583 |
Geoormerkte subsidie | 1116 | ||
Balanstotaal | 299.654 | 299.654 |
Toelichting.
De Heemkundekring beschikt over een eigen heemhuis dat voor de WOZ-waarde op de balans staat. De inboedel is voor de verzekerde waarde op de balans gezet.
Omdat de grond waar het heemhuis op staat van de gemeente Landerd is, is er een recht van opstalconstructie. We reserveren jaarlijks een bedrag in een bouwreserve. Die moet voldoende groot worden om de herbouw van het heemhuis te kunnen financieren na afloop van de recht van opstalperiode.
Staat van baten en lasten 2023
Getallen in euro’s.
Baten | Lasten | ||
Contributies | 4410 | Toevoeging bouwreserve | 4500 |
Subsidies, giften en activiteiten | 8179 | Onderhoud en energie | 3871 |
Opbrengst bar | 4336 | Kantoorkosten en abonnementen | 1826 |
Verkoop overtollige boeken | 835 | Drukkosten | 2031 |
Excursie | 2556 | Kosten werkgroepen | 862 |
Excursie | 2899 | ||
Algemene en bankkosten | 420 | ||
Inkopen bar | 2330 | ||
Positief saldo | 1577 | ||
Totaal | 20.316 | 20.316 |