Proefsleuvenonderzoek in hartje Zeeland
In het centrum van Zeeland is al flink gesloopt. Het woonhuis van de koster, de voormalige Bonte Os en de zaal van Ambianz zijn verdwenen. Voordat er gebouwd kan worden moet er eerst archeologisch onderzoek plaatsvinden.
Proefsleuf op de plek waar de kosterswoning heeft gestaan. De plek van de Bonte Os is nog ontoegankelijk vanwege de aanwezigheid van asbest.
Dat is gebeurd van 31 maart tot en met 2 april. Verspreid over het hele terrein, waarbij ook het vroegere voetbalveld is meegenomen, werden 5 lange proefsleuven gegraven. De opbrengst viel wat tegen. De meeste sporen waren van de 19een 20eeeuw. Achter op het terrein werd de oudste vondst gedaan, een potscherf uit ongeveer het jaar 1400. Dat is toch zo’n 600 jaar geleden. In 1376 kreeg Zeeland al een eigen kapel. Toen was Zeeland blijkbaar al groot genoeg om een pastoor te kunnen onderhouden.
Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van ADC Archeoprojecten uit Amersfoort. Twee leden van de werkgroep Archeologie van Heemkundekring Zeeland waren daarbij aanwezig.
Proefsleuf achter het kostershuis.
Proefsleuf achter de Bonte Os. De zwarte cirkels zijn paalgaten. Daar heeft een paal in de grond gezeten van een omheining of schuurtje.
Enkele vondsten:
Een verroeste aansteker van de Bonte Os. Het telefoonnummer heeft nog 9 cijfers, dus de aansteker is van voor 1995.
Een dop van een beugelfles van het merk Fosco. Daarin zat een soort chocoladeconcentraat dat de kastelein zelf kon aanmaken met verse melk. Het kwam in de handel vanaf 1901.