Recept Drabbelkoeken uit 1958 van de firma Koopmans
Nodig:
- 150 gram Koopmans Tarwebloem “Kristal”
- 100 gram Koopmans zuiver Boekweitmeel
- 200 gram suiker
- 1 ei
- 3 theelepeltjes fijne kaneel
- 3 dl melk
- iets zout
- kalfsvet en reuzel om te bakken
Klop het ei met iets zout, voeg het meel, de kaneel en de suiker, roerende toe en verder onder roeren bij gedeelten de melk. Maak het vet in een klein steelpannetje zo warm, dat er een blauwe damp afkomt. Laat het deeg door de drabbelkoektrechter in het hete vet lopen, terwijl de trechter steeds langzaam wordt rondgedraaid, zolang tot er voldoende deeg in is voor een drabbelkoek. Bak deze aan beide zijden lichtbruin, neem hem dan met een schuimspaan uit het vet, laat hem goed uitdruipen en leg hem in een klein kommetje, om de bolle vorm te krijgen, gedurende het hard worden. Laat hem daarna nog even uitdruipen op grauw papier. Bewaar de drabbelkoeken in een trommel.
In een latere versie van dit recept is het kalfsvet en reuzel vervangen door boter of slaolie.
Bron: De Archiefkok, foto: samenuitenthuis.wordpress.com