Wandelingen
Zeeland inclusief het Oventje hebben veel moois te bieden: een wandeling door de kernen van het dorp en het Oventje, met oude gebouwen, bouwstijlen, waterpartijen en nieuwe wijken, het buitengebied met Brabantse boerderijen, oude gehuchten, karrensporen, zandverstuivingen en wijstgronden.
Natuurwandelingen
Wandelingen in de natuur kunnen in principe overal in Zeeland en de omgeving van Zeeland of in de Maashorst starten, in overleg met U. Enkele voorbeelden van startpunten zijn: parkeerterrein Naat Piek, Restaurant De Pannenkoekenbakker, parkeerterrein aan de Weversweg, of bij de Reekse bossen, de Trentse bossen, de Groesplak, Duits lijntje, Wijstbosje, Raamdal, de campings in Landerd, enz.
Bij sommige van deze wandelingen wordt natuur en cultuur gecombineerd.
Indien U geen voorkeur heeft, zullen de gidsen U adviseren.
Een bijzondere wandeling is de wandeling door De Heemtuin, waarbij U kennis maakt met vele inheemse planten en het gebruik daarvan. Deze Heemtuin ligt bij het heemhuis aan de Kleine Graspeel 3b.
Wandelingen Cultuurhistorie
De werkgroep Wandelingen Cultuur en Natuur heeft inmiddels enkele cultuurwandelingen ontwikkeld:
Kerkstraat noord en Kerkstraat midden
Deze wandeling start bij het Heemhuis aan de Kleine Graspeel, gaat via de Kleine Graspeel naar de Kerkstraat, de Roskam, richting kerk en gemeentehuisplein. De bijzonderheden van huizen, de molen, de kerk en het gemeentehuis worden aan U verteld. Vervolgens wandelen we door een woonwijk met veel mooie natuur en waterpartijen terug naar het heemhuis.
Voederheil en Kreitsberg
Deze wandeling start bij het Heemhuis en voert via de Kleine Graspeel, Voederheil en het nieuwe industrieterrein, via een zandweg naar oude boeren nederzettingen Rusven en Kreitsberg. De wandeling leidt langs het oudste gedeelte van Zeeland met de eerste kerk, de archeologische opgravingen, de plaats waar de Zeelandse jonkheer woonde, de eerste heemtuin, de Mariagrot en het kruisbeeld. Vandaar terug naar het heemhuis.
Oventje
Deze wandeling start bij de kiosk op het schoolplein van ´t Oventje. Via Voor-Oventje, Boekelsedijk, langs sportpark De Bundel, richting monumentje van de steenoven. Vandaar steken we de Verbindingsweg over en lopen via een zandweg naar de Bovenste Trent en het Achter-Oventje. Daarna loopt de tocht terug naar de kiosk op het schoolplein. Tijdens deze tocht wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het Oventje o.a.: de school, de stormramp van 1925, de molen, de veldoven, het Mariakapelletje, de sportvelden en de poëzieroute. Ook interessante planten en dieren komen aan de orde.
Zevenhuis, Tooverkamp en Straatsven
Deze wandeling start bij camping “De Heische Tip”.
Weet U waar een exportslachterij heeft gestaan op Zevenhuis? En waar stond de watertoren tijdens de mobilisatie? Wanneer is Camping Heische Tip gestart? Welk huis is het geboortehuis van Rector van Gerwen en hoe liep het Heische pad? Het zijn enkele vragen, waarop U tijdens deze wandeling antwoorden krijgt.
Trent
Deze wandeling start bij bezoekerscentrum “De Steltenberg” of bij de schietberg aan de Trent en duurt ongeveer 2½uur. Wij geven U informatie over het Duits lijntje, de schietberg, de radiobunker, en vliegbasis Volkel. Daarnaast is er ook veel ruimte voor informatie over de natuur.
De scholenwandeling
Een korte wandeling (± 1 uur) door het centrum van Zeeland langs alle plaatsen waar vroeger en nu onderwijs werd en wordt gegeven. We starten op het kerkplein.
Rondleiding in de kerk van Zeeland. (Rijksmonument)
U krijgt informatie over de geschiedenis van de bouw van deze kerk. We bezoeken het kerkgebouw uit 1872 en bekijken de kunstschatten. We nemen U mee naar het beroemde Smitsorgel. (rijksmonument) Daarna bezoeken we de ruimte boven de gewelven, waardoor U een indruk krijgt van de bouwstijl van de kerk. We starten op het kerkplein.
Het aanvragen van een gids
De heemkundekring biedt u de mogelijkheid om met een gids op stap te gaan in het mooie Zeeland en zijn omgeving. Voor groepen tot ongeveer 15 wandelaars wordt één gids ingepland. Zo nodig kunnen wij meerdere gidsen inzetten.
Duur van alle wandelingen is ongeveer 2 uur, maar is aan te passen aan uw wensen en in overleg kunnen we de wandelingen ook aanpassen voor rolstoelgebruikers.
Aanvraag: liefst ruim voor de betreffende datum.
Kosten per gids: Є 25,–
Bij wandelingen, die bij het Heemhuis starten, kan na afloop voor een consumptie gezorgd worden, voor eigen rekening, maar er kan ook geregeld worden, dat er na afloop koffie en thee geserveerd wordt “in de natuur”.
U kunt telefonisch een wandeling reserveren bij: Dhr. P. Huvenaars, tel.nr. 06-44378506.
Wandelingen zonder gids
We bieden ook een aantal wandelingen zonder gids. U kunt hiervoor de onderstaande wandelroutes en bijbehorende beschrijvingen downloaden als PDF. De routes zijn ook op Route.nl terug te vinden.