Zeelandse doden gaan leven met QR-code
Leden van de Heemkundekring Zeeland hebben op zo’n 30 grafzerken op het kerkhof in Zeeland een qr-code aangebracht. Door die te scannen kunnen bezoekers op de site van de heemkundekring informatie krijgen over wie er begraven ligt.
Leden van de heemkundekring Zeeland brengen de plaatjes met qr-code aan.
Leden van de Heemkundekring Zeeland hebben een aantal graven op het kerkhof van Zeeland in onderhoud genomen. Het zijn graven waarvan nabestaanden hebben laten weten dat de grafrechten niet worden verlengd. En dat betekent dat zo’n graf wordt geruimd. “Jammer,“ zo zegt Piet Huvenaars, secretaris van de Heemkundekring Zeeland. “Daarmee gaat ook een stuk geschiedenis verloren.” Huvenaars is ook de man die enkele jaren geleden met het plan kwam om de belangrijkste graven op het Zeelandse kerkhof te behouden. Belangrijk, omdat er bijvoorbeeld bekende personen zijn begraven of omdat het een duidelijk beeld geeft van een bepaalde periode. De parochiepriesters, pastoors en kapelaans en Zeelandse priesters die er liggen begraven maken deel uit van de graven die de heemkundekring onderhoudt.
Elke donderdag is een groep leden van de heemkundekring op het kerkhof te vinden. Zij maken de graven schoon en knappen graven op als dat nodig is. Van die graven is op deze website alle informatie te lezen over de man of vrouw die het betreft. Bezoekers van het kerkhof kunnen dat ter plekke inzien, als ze gebruik maken van de qr-code, die op de graven is aangebracht. Een code op een roestvrij stalen plaatje, die gescand kan worden waarna de informatie op de smartphone of tablet verschijnt.
(foto: QR-code van het graf van wijlen burgemeester Frans Verheijen van Zeeland).
Website
Heemkundekring Zeeland heeft de informatie over de graven op een geheel nieuw ontworpen website staan. Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds is die nieuwe website er gekomen. Het ontwerp is van Van Gerwen Reclame uit Zeeland. Op overzichtelijke wijze is de informatie te zien en te vinden, die de heemkundekring in de loop van vele jaren heeft verzameld. Daarbij gaat het om uiteenlopende onderwerpen van foto’s van gebouwen en personen tot verzamelingen en duizenden bidprentjes. Dankzij een handige zoekfunctie kunnen bezoekers van de site snel de informatie achterhalen die ze zoeken.
Hoe scan je een QR-code?
Met een iPhone:
Scan zo met een iPhone een QR-code:
- Open de app Camera.
- Doe net alsof u een foto maakt van de QR-code. Richt hiervoor de camera op de QR-code. Doe dit met de achterlens (gebruik dus niet de selfie-camera).
- De QR-code verschijnt op het scherm. Breng de QR-code volledig in beeld.
- Het apparaat probeert de code te herkennen. Vervolgens verschijnt bovenaan het scherm een melding om de achterliggende site van de QR-code te openen. Tik op de melding.
Met een Android-toestel:
Scan op een Android-toestel QR-codes met Google Lens.
Download de app eerst als deze nog niet op de smartphone staat. Scan daarna zo een QR-code:
- Zorg dat de app Google Lens is geïnstalleerd.
- Open de app Camera.
- Richt de camera op de QR-code. Breng de QR-code volledig in beeld.
- Onderaan verschijnt een melding met de achterliggende link van de QR-code. Tik op de melding.